Nieuwe regeling verdeling magazines in België - belastingkrediet

Heel wat non-profitorganisaties maken voor verzending van hun magazines, direct mails, geefbrieven … gebruik van de diensten van Bpost. Vanaf 1 juli worden de prijzen en aanbiedingen voor tijdschriften niet langer gereguleerd door de FOD Economie. Bpost stelt nieuwe aanbiedingen en tarieven voor vanaf 1 juli 2024. De tarieven voor verzending zijn fors gestegen.

Al van eind vorig jaar was bekend dat Bpost in plaats van een nieuwe concessie van 175 miljoen euro nog een eenmalige subsidie kreeg van 75 miljoen euro om tot 30 juni 2024 de kranten- en tijdschriftenverdeling op zich te nemen. Daarna zou tot en met 2026 een overgangsregeling worden voorzien in de vorm van een belastingkrediet voor de uitgevers zelf. Zij zijn vanaf juli 2024 immers zelf verantwoordelijk om de distributie te organiseren of te onderhandelen met een derde partij.  

Belastingkrediet 

Alle steun blijft plaatsvinden in de vorm van een belastingkrediet via de belastingafrekening. Uitgevers zullen een periode van ongeveer twee jaar moeten voorfinancieren, vooraleer ze het voordeel van het belastingkrediet voor de verdeelkosten daadwerkelijk zullen ondervinden. 

Verdeling COMMERCIËLE TIJDSCHRIFTEN
Voor commerciële magazines geldt gedurende drie jaar een forfaitaire steun van 10 cent per exemplaar, als de bovengrens van 5000 inwoners per vierkante kilometer niet overschreden wordt.  

En wat met NIET-COMMERCIËLE MAGAZINES ?
Het belastingkrediet zal (op basis van bewezen meerkost ten opzichte van het jaar voordien) voor uitgevers van magazines van middenveldorganisaties (dit zijn vzw’s, parochies, mutualiteiten, vakbonden,…) ongewijzigd blijven. Er wordt in totaal 16 miljoen euro vrijgemaakt. 

Concreet is er dus geen vast subsidietarief voorzien, de subsidie is onbeperkt ten belope van de meerkost. Dit wil zeggen dat uitgevers die door de stopzetting van de overheidsconcessie een meerkost hebben voor de verdeling van niet-commerciële magazines, hun meerkosten gedekt zullen zien door het belastingkrediet. De meerkost moet wel bewezen worden om aanspraak te maken op de ondersteuning. 

In dat geval krijgen ze een integrale vergoeding voor de meerkost (via het belastingkrediet), in tegenstelling tot wat bij commerciële tijdschriften dus slechts een forfaitair bedrag is. 

Deze maatregelen gelden tot en met 2026.

Alle info over de nieuwe aanbiedingen en tarieven van BPost vind je hier.

Informeer je zeker goed bij BPost zelf over de mogelijkheden die er zijn voor jouw verzendingen en de tarieven en belastingkredieten daaraan verbonden! 

We volgen eventuele wijzigingen in de huidige regelgeving verder op en zullen hierover communiceren via onze kanalen.

Bronnen: Kabinet Petra De Sutter | Graphius

Photo by Bundo Kim on Unsplash

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.